tirsdag den 18. november 2014

Råger i haven

Råger glemmer ikke lige synet af en jæger. Derfor kan et menneske i klædt vest og kosteskaft skræmme rågerne væk. Helle Hagers mening om de råger , der huserer lige i hendes.


Førhen kunne vi sidde i haven uden problemer, men det kan vi ikke mere. Et helt nabolag i Viby er så plaget af en nærliggende rågekoloni, at de ikke kan holde ud at være i deres haver på grund af rågernes skrigeri. I sommerhalvåret er den store mængde råger , som sidder i.

I haven har han et træbræt, som han med jævne mellemrum hamrer ned i . Danske kommuner skal skrue ned for bekæmpelsen af råger og kun regulere kragefuglene, hvor de er til væsentlig gene for deres naboer. Når råger er ved at starte en ny koloni, er et godt og simpelt rå at stresse rågerne allerede inden de begynder redebygningen. Den ellers så idylliske bypark i Mørke på Djursland skæmmes i øjeblikket af skrig og skrål fra et stort antal råger. Faktisk er antallet af dem lige . Rågen elsker Danmark en del mere, end danskerne elsker rågen. Den skinnende, sorte kragefugl med det grå mejselnæb er plebejer.


Råger skal bekæmpes med akkurat samme middel, som de støjende fugle selv bruger: Støj, støj og atter støj, støj, støj og atter støj. Råger og rågekolonier i byer er for nogle en glæde – for andre en gene.

Det er umuligt at opholde sig udenfor i haven , freden er forbi. Store flokke af råger har siden. Der er en uudholdelig larm i haven. Græs og mos bliver brugt som redemateriale med store huller i plænen som resultat. De skriger, de skider og de skræmmer småfuglene ud af haven.


De sorte råger bygger reder højt oppe i træerne. Og når deres unger er kravlet . Ravne er ret sjældne medmindre man bor op til skov. De har som voksne et tydeligt bart . I de seneste år er en stor flok råger flyttet ind i de høje træer i. Helt fra foråret er haven fyldt med sorte fjer, både i anlægget og i vores have. Vesthimmerlands Kommune udfører regulering af måger og råger på kommunale arealer, hvor fuglene skønnes at være til væsentlig gene for omgivelserne. Menighedsrådet har prøvet med en hyler og en oppustelig dukke, men den stadigt voksende rågekoloni ved Skævinge Kirke bliver frækkere og . Sådan undgår du store fugle på foderbrættet.


De store kragefugle opfattes af mange som mindre charmerende på foderbrættet. Duer, måger og råger , der samler sig i større flokke, kan indimellem være et problem i byen. Når generne bliver for store, kan det være nødvendigt at regulere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Populære indlæg