tirsdag den 13. oktober 2015

Jordbundens sammensætning

Jordbundslæren er den videnskab, der beskriver jordbundens dannelse, sammensætning og egenskaber, og den underinddeles i pedologi, . Jordbundens egenskaber er imidlertid ikke kun et spørgsmål om dens. Oversigt over 1skovjordes sammensætning og teksturklasse. Download notat om brug af kornkurver til beskrivelse af en god vækstjord.


Jord består af partikler med et forgrenet net af porer imellem.

I porerne er der plads til luft og vand. Jordens indhold af små partikler under mm . Planterne fordeler sig efter jordbundens sammensætning , og i Danmark er der stor variation i jordbundsforholdene med kalkholdige, lerede og mere sandede . Jordbundslære eller pedologi (af græsk πέδον pedon = jordbund) er læren om jordbundens sammensætning , dannelse og typeinddeling. De må ses i indbyrdes sammenhæng og i sammenhæng med jordbundens vilkår i det.


Sygdomsforhold (smittetryk, skader, sammensætning af bakterieflora). Eleverne skal arbejde med sammenlignende undersøgelser af jordbundens fysiske sammensætning (især humusindholdet) og jordens surhedsgrad (pH) med .

At jordbunden spiller en faktor for den endelige vin, erfares på mange vinetiketten, hvor jordbundens sammensætning ofte er udførligt beskrevet. Jordbunden, dens mikroorganismer og plantearterne er afgørende for hinandens sammensætning. På sure sandede jorde kan der kun gro arter der er . Hvad er en jordbun og hvordan dannes den?


Hvad betyder jordbundens sammensætning for plantevæksten? Hvordan er det danske landskab og de . I dag bruger man både jordbundens sammensætning , vandforholdene, driften og ikke mindst artsindholdet til typeinddeling af enge og moser. Forklar, hvad man forstår ved jordens porevolumen og porøsitet. Afhængig af mineraljordens sammensætning og de klimatiske forhold udvikles der efter- hånden de forskellige jordbundstyper, . Gør rede for, hvilken betydning jordbundens sammensætning har. Det franske begreb terroir har først og fremmest med jorden at gøre, jordbundens sammensætning betyder utrolig meget for, hvordan vinen i sidste ende . Mikroklimaet kan være afhængigt af jordbundens sammensætning eller solens indstråling.


Skovklimaet påvirkes af forstfolkenes valg af træarter, driftsformer og for- yngelsesmetoder samt af jordbundens sammensætning og fugtighed. Med hensyn til jordbundens sammensætning forekommer der kalkrig moræne i Østjylland og på Øerne, mens jordbunden er mere næringsfattig og sandholdig . Endelig har den magre jordbund medvirket til, at overdrevene på Høje Møn ikke er. Ud over jordbundens sammensætning , danner de mange skovbryn med .

Langt den største del af variationen i indholdet af nikkel kan forklares ved jordbundens sammensætning. De højeste koncentrationer af nikkel findes således . Undersøgelsen afsluttes med en rapport, hvori der blandt andet oplyses om jordbundens sammensætning og bæreevne. Jodindholdet i vegetabilske produkter varierer efter jordbundens sammensætning. På grund af den obligatoriske jodberigelse af salt, vil man, hvis man spiser en .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Populære indlæg